Miki TFC - http://www.miki.cat
 

1.2. Una mica d'història

1.2.1. HTTP

A finals dels anys vuitanta i començament dels noranta un grup d'ivestigadors del CERN (Centre Europeu d'Investigació Nuclear) van definir un protocol per accedir de manera senzilla i còmoda a la informació distribuïda entre les diferents seus del centre. Posteriorment aquest sistema es va estendre a altres organitzacions i països, i va néixer el que coneixem com a World Wide Web (WWW).

Aquest protocol s'anomenà HTTP (Hypertext Transfer Protocol), i a mesura que els desenvolupadors l'implementàven li van anar afegint noves funcionalitats fins que al 1996 es va publicar el document [RFC 1945], impulsat per Tim Berners-Lee, amb la definició de la versió HTTP/1.0 del protocol. Només un any més tard apareix l'especificació HTTP/1.1 recollida al [RFC 2068], i la última actualització del mateix apareix a l'[RFC 2616] al juny de 1999.

1.2.2. Servidors web (Apache)

Als principis del noranta, el servidor web més popular i estès era el HTTPD de NCSA. Però a mitjans del 1994 els principals desenvolupadors del projecte el van abandonar, deixant a milers de webmasters davant del codi de NCSA. Posteriorment sen van implementar millores, i es corregiren errors de l'HTTPD que eren distribuïts en forma de pedaços del codi font. No va passar massa temps en que la quantitat de pedaços va fer el projecte intractable, i la necessitat de treure un nou estàndard de la comunitat de codi obert es va convertir amb alguna cosa més que important, de vida o mort.

Així a l'abril del 1995 apareix la primera versió de l'Apache (v 0.6.2) basada en la 1.3 de NCSA. El nom d'Apache surt precisament de que inicialment era una versió apedaçada de l'HTTPD de NCSA ("A PAtCHy" release). Posteriorment es va continuar desenvolupant el projecte, fins que l'1 de desembre del mateix any n'apareix la primera versió. Només sis mesos més tard, a mitjans del 1996, el servidor web Apache ja havia desbancat l'HTTPD de NCSA.

1.2.3. Panorama actual

Actualment podem trobar una gran quantitat de servidors web, tan comercials com lliures. Aquí només farem esment dels més importants des del punt de vista quantitatiu. De tota manera sen pot veure una llista bastant complerta a l'apèndix B.

Segons la mateixa font el percentatge de servidors web a internet era:

Veiem doncs com l'Apache, des de la seva aparició en la comunitat del codi obert, ha estat capdavanter en el mon dels servidors Web degut a que respecte els estàndards, és escalable, s'integra amb una gran quantitat de llenguatges de programació, és de construcció modular, multi-plataforma, ofereix un gran rendiment i estabilitat, és gratuït i a més gaudeix d'una merescuda popularitat.

Per la seva banda els servidors de Microsoft (IIS i PWS) prenen la seva importància degut al fet que hereten la simplicitat d'ús del seu tan extés sistema operatiu Windows, amb el que s'integra com una part més del sistema junt amb totes les altres tecnologies de la mateixa casa.

Bastant lluny ja hi trobem l'i-Planet formant part de la plataforma SunONE de SUN Microsystems, el qual es tracta d'un servidor Web d'altes prestacions, i la característica més rellevant és potser el seu suport sempre actualitzat de les tecnologies Java, més encarat als servidors d'aplicacions.

Finalment hi trobem el servidor Zeus de la companyia Zeus Technology dissenyat especialment per oferir una gran velocitat de resposta fins i tot amb quantitats crítiques de peticions, tot i això, el seu preu i el fet que només està disponible per plataformes UNIX/Linux fa que les empreses optin per altres solucions.